Kwartet van Jantje

Drie jaar lang columns schrijven over actuele zaken leverde een dik boek op. Ik heb de verhalen samengevat en bent u geïnteresseerd in het boekje, stuur dan een berichtje naar 0636001035.

Weet u nog dat ik in maart 2021 (we zaten volop in Corona) schreef over de avondklok?

Hier die column van toen:

Klok

De avondklok houdt heel Nederland bezig en de discussie daarover doet de rest. Maar is het echt de avondklok die het doet? Of is het de avondklok die het niet doet? Want hoe vaak gebeurt het niet dat uw klok niet meer loopt of dat ze stil staat? Wie zal het zeggen. Niemand schijnt ons duidelijk te kunnen maken of de avondklok nu wel of niet helpt of is het toch het geheel aan maatregelen dat helpt of niet helpt tegen dat virus. Wat heeft of beter gezegd, wat gaat de doorslag geven dat we van dat virus afkomen?

Als ik om me heen luister naar de kritiek dan zal het de avondklok beslist niet zijn die de doorslag zal geven. Want wat brengt het nog extra op als toch al de horeca gesloten is, de winkels gesloten zijn en je mag maar één gast als bezoek ontvangen, wat maakt het dan nog uit dat die ene gast al vóór negen uur ’s avonds bij jou de deur uit moet of beter gezegd, al bij hem thuis moet zijn? Al naar gelang waar hij of zij nog van bij jou uit naar toe moet, moeten ze eerder dan negen uur al bij jou vertrekken. Of blijven en ná half vijf ’s morgens bij jou vertrekken?

Dan wordt het een kwestie van of gezellig bij jou blijven slapen of samen op blijven tot half vijf. Dat wordt dan afhankelijk van wat er op tv is om naar te kijken of gaan we een spelletje kaarten met zijn tweeën? Het spelletje bepaalt dan of een hoop geld  van eigenaar wisselt en is dat nou de bedoeling van een avondklok? Hebben ze die daarvoor ingesteld of hadden ze het beter achterwege kunnen laten en je had om elf uur naar huis kunnen gaan. Gewoon samen nog twee pilsjes thuis drinken en dan werd de deur achter je gesloten en iedereen kon in zijn eigen bed de nacht doorbrengen.

De bieromzet van de thuisgebruiker is al gestegen en de brouwerijen klagen daar ook helemaal niet over. Alleen de horeca gebruikt minder omdat die natuurlijk gesloten zijn en al een hele tijd. Dat scheelt in de portemonnee van de brouwer en doet hem net zo veel pijn als de uitbaters van café’s, restaurants en / of hotels. Oftewel: dat scheelt een slok op een borrel? Wie gaat hen dat vergoeden of is de druppel die uit de geldkraan uit Den Haag komt de enige vergoeding en moeten ze het daarmee doen. Ik denk dat dat bedrag net voldoende is om nieuwe batterijen te kopen voor de klok die in het café aan de muur hangt en dan is het op! En weg met de uitdrukking zoals het klokje thuis tikt, want thuis tikt het ook niet meer en eigenlijk tikt het nergens meer want de batterij is leeg en waarom zou je die vervangen? Dat heeft toch geen zin zo lang er geen vooruitzicht is dat het slot weer van de voordeur af mag. Laat die klok aan de muur dan ook maar stil staan!

Aan de toog zit ook niemand meer die op die klok kijkt en ook niemand die nog op zijn eigen horloge kijkt. Het is er donker, het licht is uit, pikkedonker is het er en het geeft eigenlijk een levenloze indruk zo stil is het ook nog eens. De muziek is al lang op stil gezet en de enige die nog een geluid kon maken, was de klok en die hangt er ook bij met de wijzers samen beneden bungelend op de zes, aan een lege batterij.

Jantje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *